Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza

Cum se intampla? Boala se declanseaza atunci cand glanda tiroida, atacata de sistemul imunitar, pierde din celulele tiroidiene si astfel, scade productia de hormoni. Asa se instaleaza hipotiroidia ca prim pas, in unele cazuri fiind insotita de o crestere in volum a gusei. Boala se manifestă printr-o producție excesivă de hormoni tiroidieni, care ajung în sange, urmând o încetinire a producție hormonale, care duce la hipotiroidism. Apare ca urmare a umflării glandei tiroide pe fondul unei inflamații, infecții cu virusuri sau bacterii, al unei. Cum influenteaza pacientii rezultatele analizelor de laborator?

Rezultatul analizelor de laborator trebuie sa fie corect, dar s i util, fie pentru a descoperi o boala sau un risc de boala la o persoana aparent sanatoasa, fie pentru a stabili diagnosticul unei persoane bolnave, fie pentru a monitoriza evolutia s i prognosticul bolii s i eficienta terapiei. In menopauza, balonarea apare din cauza nivelului scazut al bilei ca urmare a scaderii nivelului de estrogen. Pe masura ce oamenii imbatranesc, ei produc mai putina lactaza – o enzima necesara pentru a digera lactoza. La menopauza, balonarea poate aparea periodic, poate dura cateva zile sau poate creste progresiv in intensitate, dupa masa.

Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza

Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza
Consultatiile se fac in fiecare joi, de la Oana Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza. Autor: Dr. Cea mai mare cantitate de seleniu gasita in organism este stocata in glanda tiroida. Nodul tiroidian cald – este un fenomen prin care se dezvoltă noi noduli la nivelul glandei tiroide, care, la rândul lor, produc hormoni tiroidieni. Alterarea tegumentelor si fanerelor Carenta estrogenica este la originea uscaciunii pielii, datorata unei pierderi importante de colagen si a unei rarefieri a fibrelor elastice. Sanatatea femeii.
Femeia in menopauza descrie un sentiment de oboseala intensa si lipsa de tonus, epuizare fizica, dar si psihica (tulburari de memorie, confuzie, dificultati de concentrare). (11) Aceasta astenie poate fi de asemenea legata de un sindrom depresiv in momentul aparitiei carentei de estrogeni, fiind la originea unei demotivari, angoase, tristeti neobisnuite si proasta dispozitie.

Ce este menopauza Menopauza este un proces fiziologic firesc pentru orice femeie care presupune incheierea definitiva a ciclurilor menstruale (absenta acestora timp de un an). Aceasta se datoreaza ca urmare a epuizarii foliculior ovarieni, intrucat acestia au un numar prestabilit inca din momentul pubertatii, urmand o evolutie spre diminuare odata cu varsta. Asa cum ai aflat, exista o perioada de tranzitie pana la menopauza propriu-zisa, aceasta se numeste premenopauza (cunoscuta si sub numele de perimenopauza). Este perioada in care incep sa apara ciclurile neregulate, ca urmare a activitatii tot mai reduse a ovarelor (scaderea secretiei hormonilor feminini), iar fertilitatea scade drastic.

synlab: Cum influenteaza pacientii rezultatele analizelor de laborator?

Dieta boala Hashimoto - alimente permise si de evitat - Sănătate Non-Stop
Fii sanatos – Despre Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza. Dacă nu ai un cont Ãn site Ãnregistrează-te aici. Programare Un nivel mai mare sugereaza o glanda tiroida hipoactiva, adica poate trada hipotiroidismul. Medicii avertizeaza ca managementul stresului trebuie luat in considerare in toate abordarile tratamentelor multidimensionale pentru a rezolva cauzele care stau la baza bolii Hashimoto si a altor tulburari cum sunt tulburarile tiroidiene si artrita reumatoida. Factorii genetici — persoanele cu grupa sangvina 0 au o activitate Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza scazuta a factorului de coagulare von Willebrand, africanii au nivel mai scazut al vitaminei B12, creatin-kinazei s i amilazei s i un numar mai mic de granulocite s i monocite, japonezii s i chinezii au activitate scazuta a alcool-dehidrogenazei.

Hipotiroidismul se trateaza cu hormoni tiroidieni administrati sub forma de tabletece vor inlocui hormonii pe care glanda nu ii mai poate produce. Discuta cu medicul tau despre tratamentele pe care le urmezi, iar acesta iti va face recomandarile necesare. Diagnosticarea timpurie a bolii ajută la administrarea tratamentului, reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Pentru ca analizele sa fie utile s i corect realizate, specialistii din laboratoare se straduiesc sa stabileasca s i sa urmareasca protocoale s i proceduri menite sa asigure acuratetea rezultatelor. Raman de luat in considerare fazele anterioare executiei analizelor, ceea ce numim preanalitic s i care se afla sub influenta a numeroase variabile. Pacientii aduc numeroase variabile care influenteaza rezultatele analizelor, care sunt de luat in considerare la interpretarea acestora: sexul, varsta, rasa, greutatea, stilul de viata nutritie , fumat, consum de alcool, cafea, activitatea fizica , sarcina, ciclul menstrual, medicatia , pozitia corpului, ritmul circadian.
Iata cateva exemple.

Sexul — femeile s i barbatii au valori diferite ale hormonilor sexuali estradiol, testosteron , femeile au valori mai mici ale numarului de eritrocite s i hemoglobinei, barbatii au valori mai mari ale creatininei s i creatin-kinazei deoarece depind de masa musculara. Varsta — hormonii sexuali au valori diferite la pubertate fata de menopauza, fosfataza alcalina are valori mai mari la copii in fazele de crestere decat la adulti , nou-nascutii au valori mai mari ale numarului de eritrocite s i ale hemoglobinei, precum s i ale bilirubinei rezultate din degradarea acesteia din urma.
Factorii genetici — persoanele cu grupa sangvina 0 au o activitate mai scazuta a factorului de coagulare von Willebrand, africanii au nivel mai scazut al vitaminei B12, creatin-kinazei s i amilazei s i un numar mai mic de granulocite s i monocite, japonezii s i chinezii au activitate scazuta a alcool-dehidrogenazei. Greutatea — persoanele cu greutate mare au un nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor, acidului uric, cortizolului s i insulinei.

Stilul de viata — Nutritia — dieta hipoproteica duce la cresterea hormonului somatotrop s i la scaderea albuminei, proteinelor s i ureei, in timp ce postul scade trigliceridele s i Gamma GT, iar dieta bogata in carbohidrati duce la cresterea trigliceridelor. Persoanele cu hipertiroidism pot manifesta anxietate, depresie, insomnie și nervozitate;.
Transpirație excesivă și sete – o temperatură corporală crescută poate duce la o producție mai mare de transpirație, iar eliminarea apei va face necesară înlocuirea continuă a lichidelor pierdute;. Foame constantă – un metabolism accelerat înseamnă și un consum mai mare de energie. Scădere în greutate fără un motiv aparent – chiar dacă ai o dietă normală, poți pierde în greutate, dacă ai hipertiroidism.
În special în cazurile de criză tireotoxică, apar pierderi semnificative în greutate;. Palpitații – creșterea pulsului poate apărea spontan, iar acest lucru are loc și când faci mișcare, și când ești în repaus;. Tremurul mâinilor – suprastimularea nervilor poate cauza tremurul mâinilor.

Acest efect al bolii poate fi subtil sau vizibil, împiedicându-te să ții un pahar de apă în mână fără să îl verși;. Slăbiciune musculară – o producție excesivă de hormoni tiroidieni poate duce la slăbirea musculaturii, în special a mâinilor și picioarelor. Dacă ai un stil de viață activ, este mai ușor de remarcat slăbiciunea fizică;. Diaree – hiperactivitatea glandei tiroide include și accelerarea tranzitului intestinal, care se manifestă prin scaune moi;. Anomalii menstruale și infertilitate – hipertiroidismul se poate manifesta și prin menstre ușoare sau absente.
Problemele menstruale, la rândul lor, afectează ciclul de ovulație și pot crește riscul de infertilitate;. Infertilitate masculină – o producție prea mare de hormoni tiroidieni poate afecta producția de spermă, ducând la infertilitate temporară. Hipertiroidismul la populația vârstnică se manifestă prin simptome specifice sau doar prin câteva dintre simptomele clasice, motiv pentru care diagnosticul poate întârzia. De regulă, persoanele vârstnice prezintă unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos.

Depresie – are o probabilitate mai mare de apariție la vârstnicii cu hipertiroidism decât la tineri;.
Insuficiență cardiacă – aceasta se manifestă prin dificultăți respiratorii, umflarea gleznelor, oboseală și slăbiciune fizică. Inima depune efort suplimentar pentru a pompa sânge și poate apărea congestia sângelui la nivelul plămânilor;. Unele persoane chiar au pulsul de peste de bătăi pe minut, însă nu sunt conștiente de acest lucru până la măsurarea acestuia;. Pierdere în greutate – dacă tinerii cu hipertiroidism slăbesc kilograme, în cazul vârstnicilor, pierderea în greutate este mai mare, persoanele în cauză putând părea subnutrite.
Tulburări ale ritmului cardiac – apar frecvent fenomene de tahicardie sinusală, ritm cardiac de peste de bătăi pe minut sau fibrilație atrială. Acestea pot fi însoțite de palpitații, conștientizarea bătăilor bruște ale inimii;. Hipertensiune arterială – persoanele cu hipertiroidism se confruntă frecvent cu tensiune sistolică cifra mai mare a tensiunii arteriale mare. Hipertensiunea apare mai ales în rândul vârstnicilor cu hipertiroidism;.

Dureri în piept – o producție crescută de hormoni tiroidieni duce la un efort în plus din partea inimii. Drept urmare, mușchiul cardiac are nevoie de mai mult oxigen, iar dacă arterele coronare sunt obstruate, un fenomen des întâlnit mai ales la vârstnici, inima va face față cu greu noilor nevoi. În acest context, apare angina pectorală sau durerea în piept.
Hipertiroidismul poate afecta sănătatea mamei și a copilului înainte și după naștere. De multe ori, hipertiroidismul este prezent înainte de sarcină, însă este descoperit pe durata gravidității sau după naștere. În lipsa tratamentului pentru hipertiroidism, pot apărea probleme fetale, cel mic având dificultăți neuro intelectuale la naștere. De asemenea, există un risc mai mare de preeclampsie, manifestată prin hipertensiune arterială și probleme de ficat și rinichi, precum și de o greutate redusă a bebelușului la naștere.
Gravidele cu hipertiroidism au un risc mai mare de naștere prematură. Tratamentul depinde de starea de sănătate a mamei și de evoluția sarcinii.

Astfel, pot fi luate medicamente precum metimazol sau propiltiouracil sau chiar poate fi vorba de operație, atunci când medicația nu dă rezultate. Cu toate acestea, nu se recomandă iodul radioactiv și carbimazolul, deoarece pot duce la defecte la naștere. În fine, alăptarea este perfect sigură, chiar dacă mama are hipertiroidism. Diagnosticarea hipertiroidismului se realizează pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a testelor recomandate de doctorul specialist. Doctorul măsoară înălțimea, greutatea, pulsul și tensiunea arterială, după care palpează zona gâtului, pentru a vedea dacă există anomalii specifice gușii.
Mai apoi, va examina ochii, pentru a vedea dacă sunt prezente semne specifice bolii Graves durere, ochi roșii și inflamați, sensibilitate la lumină. Ulterior, urmează întrebări despre alte simptome, precum și despre alți membri ai familiei care au hipertiroidism sau alte afecțiuni autoimune. Analizele de sânge, pentru a vedea dacă este vorba de hipertiroidism, sunt similare celor pentru diagnosticarea hipotiroidismului, doar că rezultatele diferă.

Mai jos sunt principalele elemente care sunt verificate în timpul testelor de sânge.
Hipotiroidismul, odata instalat, e definitiv si necesita tratament substitutiv tiroidian si supraveghere endocrina pentru tot restul vietii. Tiroidita Hashimoto nu este un motiv pentru a evita sarcina. Cu toate acestea, unele femei cu tiroidita Hashimoto au probleme cu conceperea. In plus, fata de ingrijirea obstetrica atenta, gestionarea inlocuirii hormonului tiroidian de catre un endocrinolog este de ajutor. Inainte de conceptie si in timpul sarcinii, nivelurile de hormoni tiroidieni trebuie monitorizati si optimizati prin verificarea nivelurilor TSH si, daca este necesar, ajustarea dozei de medicamente.
Obiectivul tinta este, de obicei, in intervalul pentru femeile care nu sunt gravide, dar la capatul superior al intervalului normal. Pentru depistarea eventualelor probleme sau afectiuni endocrine, va recomandam sa efectuati un consult de specialitate la medicul nostru endocrinolog. Consultatiile se fac in fiecare joi, de la Programarile se pot efectua la sau online, in acest link. Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs.

De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs.
Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical. Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau. Tiroida autoimuna Hashimoto TH: cauzele si tratamentul acestei afectiuni endocrine Cand apare? Cu ce ma pot confrunta? Reducerea si gestionarea stresului Conform cercetarilor privind stresul si autoimunitatea publicate de o clinica de imunologie si alergie din America de Nord, interventiile de reducere a stresului pot avea un efect terapeutic pozitiv in cazul pacientilor cu boli autoimune.

Cum poti reduce stresul? Cum se stabileste diagnosticul? Cum se trateaza? Sarcina si tiroida Tiroidita Hashimoto nu este un motiv pentru a evita sarcina. Va dorim multa sanatate! Pachete Speciale. Adina Terec Specialitate.

Semne si simptome ale menopauzei | menopauza.bucovinart.ro

Tiroida autoimuna Hashimoto (TH): cauzele si tratamentul acestei afectiuni endocrine | Edu Polaris
Hipertiroidismul este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni. În această situație, glanda tiroidă este hiperactivă, iar metabolismul are de suferit. Diagnosticarea timpurie a bolii ajută la administrarea tratamentului, reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Citind în continuare, poți afla de ce apare hipertiroidismul, care sunt simptomele, cum afectează inima și sarcina, precum și în ce constă tratamentul. Hipertiroidismul apare ca o consecință a unei alte probleme a tiroidei sau pe fondul administrării unor medicamente. Mai jos sunt principalele cauze ale hipertiroidismului. Boala Graves – numită după doctorul irlandez care a descris-o în aniiaceastă afecțiune este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, deopotrivă la tineri și la vârstnici.

Nu se Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza cu certitudine de ce apare boala Graves, însă doctorii cred că este cauzată de un cumul Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza factori precum vârsta, starea de sănătate a sistemului imunitar, predispoziția genetică și hormonii sexuali.

Menopauza – cand apare, simptome, tratament, cum previi bufeurile si cum afecteaza viata sexuala

Semne si simptome ale menopauzei

Informații și programări Boala hashimoto cum indluenteaza menopauza —www. Zilnic, oboseala te doboara. Cresterea ponderala, lipsa energiei, caderea parului te nelinistesc. Ocazional palpitatiile, transpiratiile, labilitatea emotionala te fac de nerecunoscut. Tiroida poate influenta starea ta de bine. Glanda tiroida este situata la baza gatului si produce hormoni T3, T4importanti pentru intreg metabolismul. O disfunctie la acest nivel poate avea consecinte pentru tot organismul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?